Grădina de la țară – de la pasiune la o mică afacere de familie

În urmă cu 4 ani am făcut primii paşi pentru o schimbare, de la munca stresantă de birou, sedentară şi o alimentaţie furnizată de marii producători prin supermaketuri, la o altă filozofie de viaţă.  Astfel, am început prima grădină în care ne-am cultivat propriile legume 100 % ecologice, pentru familie. Aici găsiţi articolul despre cum am realizat-o, în straturi înălţate http://gardenbio.ro/cum-realizat-straturile-raised-beds/ şi principiile pe care le aplicăm în grădină http://gardenbio.ro/cum-sa-va-produceti-legume-ecologice-suficiente-pentru-o-familie-intr-o-gradina-de-100-mp.

De la un an la altul am prins gustul pentru această pasiune, dorinţa de a testa mai multe plante, varietăţi noi de legume, au fost provocările care ne-au condus în drumul spre realizarea grădinii de la ţară. Primul pas a fost să schimbăm și să convingem vechile mentalități :), apoi să mutăm poziția vechii grădini, care era amplasată între două case și nu beneficia de prea mult soare. Noua locație a grădinii este acum în spatele casei, în partea sudică și la o distanță suficientă pentru a nu fi influențată de poluarea de la șoseaua principală. În 2016 am făcut primele straturi, în care am experimentat plante noi cum ar fi topinambur, amarant, oca, cartofi dulci, quinoa, anghinare, sparanghel etc. Despre cum am realizat grădina de la ţară găsiţi informaţii  aici http://gardenbio.ro/gradina-de-la-tara/ şi în acest articol http://gardenbio.ro/gradina-de-la-tara-iunie/.

Inspiraţi de celebrul citat „Mai puţin înseamnă mai mult” şi în special de Perrine şi Charles Herve-Gruyer, fondatorii celei mai renumite ferme ecologice din lume, Bec Hellouin din Normandia, care în 2003 din avocat şi navigator au lăsat viaţa agitată din oraş pentru a se bucura de soare, ploaie şi a-şi cultiva hrana sănătoasă cu propriile mâini, ne-am hotârât să transformăm pasiunea noastră într-o mică afacere de familie. Astfel, eu, soţia, fiul şi bunica ne-am alăturat în drumul spre această nouă aventură şi am pus bazele fermei ecologice Gardenbio, la început pe o suprafaţă de 4000 mp, cu posibilitatea de extindere în viitor. Ne dorim să producem legume ecologice, proaspete şi sănătoase, respectând natura, promovând biodiversitatea, aplicând principii din permacultură, practicând o agricultură sustenabilă, iar în perspectivă să înfiinţăm o şcoală de grădinărit ecologic.

Am fost motivați în această alegere și din convingerea că afirmația „Ești ceea ce mănânci” este corectă, descoperită la început în cărți (Enzima miracol, Studiul China etc.) și confirmată mai ales din rezultatele perfecte a celor mai complexe analize medicale pe care le-am făcut pâna acum, eu și soția (48 și 47 de ani), obținute în urmă cu o lună. Munca fizică și alimentația sănătoasă ne-au creat o condiție fizică ca la 20 de ani și o greutate ideală (eu în 3 ani am ajuns de la 103 kg  la 79 kg !!!).

Primii paşi concreţi făcuţi anul acesta au fost împărţirea lotului de teren de 40 de ari în asolamente (pentru aplicarea rotaţiei culturii), construcţia primului solar, de la Sere Transilvania, cu dimensiunile 8 m x 40 m şi pregătirea solului pentru cultivare ecologică superintensivă, în sezonul următor. Terenul pe care am început să-l cultivăm anul trecut, aproximativ 10 ari, l-am îmbunătăţit deja cu compost, pământ din pădure şi mulciri repetate. Ne-am propus însă să realizăm compost pentru toată suprafața, din iarba ce o tăiem de pe pajiști (2-3 hectare), tocătură de crengi, resturi vegetale din grădină și gunoi de bovine, utilizat în special pentru accelerarea procesului de compostare. Toată materia primă necesară obținerii compostului este netratată chimic și adusă din zone ferite de sursele de poluare.

De asemenea, pe unele sole (straturi) am semănat îngrășăminte verzi (trifoi, lucernă, facelia, muștar) care fixează pe cale biologică azotul în sol, fiind culturi premergătoare legumelor ce urmează să le cultivăm în sezonul următor. Vom crea habitate pentru atragerea unei biodiversități cât mai mari, a polenizatorilor, insectelor, păsărilor, iar cele 5 familii de albine care ne însuflețesc grădina vor asigura pe lângă produsele apicole (miere, polen etc) și producții sporite, mai sănătoase, prin realizarea polenizării.

Dintre florile benefice care acompaniază legumele din grădina noastră, se regăsesc cosmos, limba mielului, crăițe, condurași, gălbenele, echinaceea, cărciumărese etc.

Anul acesta am cultivat roșii, ardei, vinete, cartofi, cartofi dulci, sfeclă roșie, ceapă, usturoi, salată, pepeni, dovleci etc. pe o suprafață restrânsă, dar pregătim terenul pentru sezonul viitor, când sperăm că ferma va prinde contur și vom putea oferi mai multe legume ecologice sănătoase. Din recoltele acestui an ne vom selecta și materialul semincer (semințele) pentru culturile viitoare. În prezent putem oferi doar local (Baia Mare) surplusul de legume ce-l producem pentru noi, dar în viitor ne dorim să asigurăm desfacerea printr-un magazin online, cu livrare în toată țara.

Toate semințele pe care le folosim nu sunt tratate chimic, nu folosim hibrizi, numai varietăți tradiționale (heirloom), vechi de zeci, chiar sute de ani. Legumele obținute de noi nu arată întotdeuna perfect, plantele noastre nu produc ca hibrizii, special creați pentru vânzarea în supermaketuri (își păstrează aspectul comercial mult timp, arată perfect, au același standard la dimensiune etc.), dar sunt incomparabil mai sănătoase și mai gustoase.

Și nu în ultimul rând, aș menționa câteva din sursele care ne-au oferit multă inspirație, creativitate, în drumul pe care ni l-am ales: Sepp Holzer, Bill Mollison – pionierii permaculturii, Eliot Coleman – fermier și director executiv al IFOAM,  realizator TV, vindecat miraculos de  hipertiroidism, doar cu o dietă de legume organice cultivate în ferma proprie, Curtis Stone – autor al bestsellerului The Urban Farmer, Perrine şi Charles Herve-Gruyer, care au înființat una din cele mai renumite ferme ecologice din lume, Bec Hellouin și autori ai cărții Miraculous Abundance (în engleză) sau Permaculture (în franceză). De un an îl urmăresc cu mare drag pe profesorul Avram Fițiu, Secretar General al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, la emisiunile de pe Look TV și îi citesc postările de pe blogul http://romanianoastra.info.

Suntem membrii și susținători ai asociației Eco Ruralis, împărtășim experiențe cu prietenii și vecinii noștri de la Centrul de Permacultură Baza Ulm, jud. Maramureș.

O sursă excelentă de informații pentru noi și pe care o recomand cu drag celor pasionați de grădinărit, este blogul https://cartidintei.wordpress.com/ , unde găsiți gratuit peste 30 de cărți extrem de interesante, educative, traduse în limba română.

Grădina de la țară înaintePrimii pași pentru schimbare, primăvara 2016 Primăvara 2016, primele straturi Primăvara 2016, plantarea primelor răsaduri în straturi Primăvara 2016, îmbunătățirea solului din strat cu pământ fertil din pădure Se conturează grădina de la țară, primăvara 2016 Grădina de la țară în 2016 Grădina de la țară în 2016 Grădina de la țară în 2016 - morcovi acompaniați de ceapă Grădina de la țară în 2016 - sfeclă roșie și gălbeneleGrădina de la țară în 2016 Grădina de la țară în 2016 - straturi de ardei mulcite cu paiePrima recoltă de pepeni roșii - am testat mai multe varietăți care se pretează pt. cultivare în nordul țăriiAmarant și topinamburPrimăvara 2017 - straturile realizate în 2016 au fost mulcite cu paie peste iarnă, pentru protejarea microorganismelor din solPrimăvara 2017 - pregătirea suprafeței de 4000 mp, lucrări de frezareDelimitarea asolamentelor (straturilor)Plantarea primelor răsaduri de țelină cu plantator de răsaduriCartofi ecologici - gândacii de Colorado si larvele acestora le-am adunat cu mâna de vreo 3 ori până acum !Mazăre, soia și morcoviMuștar, excelent îngrășământ verde, pentru pregătirea viitoarelor culturi de legumeConstrucția primului solar, finalizat după 15 maiGunoi de bovine pe terenul din solar, înainte de încorporare în solTerenul după frezare, pregătit pentru plantarea răsadurilorPlantarea primelor răsaduri ecologice produse din semințe heirloom (tradiționale)Cultură de facelia, plantă meliferă și îngrășământ verdeSolul din solar este mulcit cu tocătură de crengi pentru menținerea umidității și suprimarea buruienilorMuștar și faceliaMuștar și faceliaNimic nu se pierde, totul se transformă :). La tocat de crengi pentru mulcit și materie organică pentru compost.Iarbă tăiată și mărunțită (cositoare cuplată la priza de putere a tractorului, cu înmagazinare) pentru compost.Tractor TYM 27 CP cu cositoare cuplată la priza de putere a tractorului, cu înmagazinarePregătirea compostuluiPregătirea compostuluiSe conturează Ferma GardenbioFasole pitică și azalee de vară, mulcite cu paieDovlecei si dovleci mulciți cu paieFasole pitică mov și galbenăDovleceiȚelină și tomateStraturi mulcite cu paieFerma GardenbioStrat cu roșii, soi vechi de peste 50 de ani !Trifoi roșu CrimsonTrifoi roșu Crimson, plantă meliferă și medicinală , excelent îngrășământ verde utilizat în rotația culturiiSilicve de muștar înainte de recoltarea semințelorPrimii pepeni roșiiPrimii pepeni roșiiCopilirea și legarea roșiilorCosmos pentru atragerea polenizatorilorGălbenelePepeni galbeni, diferite varietăți, cultivați în solarRoșii, vinete și ardeiAlune de pământ Tennessee Red și Deep Black Roșiile din solar încep să prindă culoareRoșiile din solar , peste 30 de varietățiRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșiile din solar , peste 30 de varietăți heirloomRoșii Inimă de Bou și cartofi dulci Bonita, Murasaki și Burgundy

12 comentarii la „Grădina de la țară – de la pasiune la o mică afacere de familie

  • 21/07/2017 la 8:32 AM
    Permalink

    Felicitari, felicitari, felicitari!
    Sunt foarte impresionata de ceea ce vad, dar mai ales de rosiile din solar, inima de bou, nu am mai vazut niciodata pe acest soi productie asa mare…eu stiam ca acest soi face doar cateva…dar ce am vazut la dvs m-a lasat fara cuvinte!
    Inca ceva…cele 30 de soiuri din solar, nu se „corcesc”intre ele, cum se spune, nu se amesteca intre ele si sa rezulte alt soi ?

    Multumesc si spor in toate!

    Răspunde
    • 21/07/2017 la 8:51 AM
      Permalink

      Multumim.
      Da, soiul Inimă de Bou este printre cel mai productiv din solarul nostru, deși toate soiurile sunt mai puțin productive decât hibrizii F1. Dorim în primul rând ca roșiile noastre să se deosebească prin calitate, gust incomparabil cu cele comerciale.
      Deși tomatele au flori perfecte (bisexuate), varietățile (soiurile) se pot ușor încrucișa între ele, probabilitatea fiind cu atât mai mare cu cât grădina este mai ecologică și este populată cu polenizatori (albine, bondari).
      Eu am folosit, când tomatele au avut primele etaje florifere, cuști de izolare pentu varietățile de la care am dorit să recoltez semințele. Același procedeu se poate aplica și la ardei și vinete. Distanțele de izolare sunt prea mari pentru aplicarea acestei variante (1-2 km), ceea ce este imposibil de realizat când cultivați mai multe soiuri (sau vecinii). La pepeni aplic polenizare manuală. Sper să am timp să postez un articol despre tehnici de polenizare controlată.

      Răspunde
  • 21/07/2017 la 11:19 AM
    Permalink

    Wow, foarte frumos! Mult succes in continuare :)!

    Răspunde
  • 21/07/2017 la 12:21 PM
    Permalink

    Acest articol mi-a mers direct la suflet. Aveți o gradina cum rar îmi este dat sa vad. Felicitări.. o mie, dacă pot sa transmit asa!

    Răspunde
  • 21/07/2017 la 5:15 PM
    Permalink

    wow, felicitari! puteti primi vizite? copilul meu ar fi fericit sa vada plantute in mediul lor. si evident, aveti si de vanzare? as vrea mai multe detalii, va rog! articolul este foarte incitant 😁
    multumesc mult,
    ramona

    Răspunde
      • 21/07/2017 la 8:43 PM
        Permalink

        acum am vazut ca sunteti putin cam departe, dar as veni si maine 😊 cand vom avea timp de vizitat Maramuresul, sigur trec pe lista si gradina de vis ❤️. va multumesc mult pentru raspuns si pentru visele frumoase. cu drag, ramona

        Răspunde
        • 23/07/2017 la 12:33 PM
          Permalink

          Va așteptăm oricând cu drag să ne vizitați :). Numai bine !

          Răspunde
  • 26/07/2017 la 9:57 PM
    Permalink

    Postarea aceasta mi-a umplut sufletul cu frumusete si culoare !
    Felicitari pentru tot ceea ce ati realizat si va doresc multa sanatate si putere de munca in continuare ! Bunica m-a impresionat foarte tare pentru ca s-a alaturat familiei in aceasta schimbare despre care vorbeati la inceput. Si ma gandesc ca nu a fost usor drumul parcurs pana aici.
    De asemenea, va mai doresc mult succes si de acum inainte pentru ca sigur aveti si alte planuri de viitor !
    Gradina este de vis cum bine spunea o doamna intr-un comentariu mai sus ! Totul este aranjat cu multa grija, documentat cu simt de raspundere si cu multa iubire si daruire pentru pamant . Va multumesc pentru informatiile pe care ni le oferiti de fiecare data.
    Mi se pare interesanta acea „unealta” folosita pentru plantare. Nu am mai vazut pana acum.

    Inchei cu speranta ca va voi putea vizita intr-o zi. Daca as putea micsora dinstanta dintre capitala si Maramures, as face-o intr-o clipa. 🙂
    Toate cele bune !

    P.S- ah, am uitat sa va intreb ce face catelul cel frumos, sunt curioasa cat de mare a crescut. 🙂

    Răspunde
    • 27/07/2017 la 2:43 PM
      Permalink

      Multumim pt. aprecieri și incurajări și vă așteptăm oricând cu drag să ne vizitați !
      Cățelul face foarte bine, este tot un drăgălaș :), chiar dacă la 7 luni are deja vreo 40 kg (această rasă, Kangal Malakli, poate să ajungă la 100 kg).

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »