Fructele gutuiului japonez

Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica), alături de Forsythia, sunt primii arbuști decorativi din grădină vestitori ai primăverii. Așa cum îi spune și numele, este originar din Japonia, unde crește spontan, însă se regăsește și în renumitele grădini japoneze, dar și ca plantă de interior, sub formă de bonsai. Acum se plantează  pretutindeni, în Europa, America, Asia, pentru farmecul pe care-l aduce în grădină, în special prin florile superbe din luna martie, de culoare roşu-portocaliu, în contrast puternic cu frunzele verzi lucioase. În ţările baltice, mai ales în Letonia, unde este denumit lămâia nordului, se cultivă pe suprafețe mari și pentru fructele sale comestibile.

Deși tolerează bine locurile umbrite, expunerea la soare îi stimulează o înflorire mai abundentă primăvara, este foarte rezistent la secetă, la temperaturi scăzute, precum și la poluare. Gutuiul japonez nu este pretențios față de sol, dar un pH neutru, o mulcire pe timpul verii și compostul îl va ajuta să fie mai sănătos și ne va încânta prin culori mai intense.

Înmulțirea se realizează ușor prin butăşire primăvara, după înflorire sau prin despărţirea tufelor, din rădăcinile superficiale apar anual lăstari noi ce pot fi separați de lângă tufa mamă.  O altă variantă de înmulțire este prin semințe, dar în acest caz fructificarea poate dura 2 ani.

Crește până la o înălțime de 1-2 m, diametrul de 2 m, se plantează pentru garduri vii, solitar sau în diferite combinații cu alte plante (viburnum, spiraea) sau flori de primăvară (narcise, lalele, zambile), iar datorită rezistenței la fum și gaze de eşapament este foarte recomandat pentru bordurile stradale. Forsythia și gutuiul japonez plantați împreună vă vor bucura primăvara de o combinație deosebită de galben, roșu și verde intens.

Fructele gutuiului japonez se maturizează din luna octombrie, au dimensiunea de 3–4 cm, sunt mici, galbene, acrișoare, aromate, se păstrează mult și nu pot fi consumate în stare proaspătă, dar sunt un deliciu preparate sub formă de gem, dulceață, sucuri sau lichioruri. Au un conținut ridicat de pectină, iar cel de vitamina C este mai mare decât al lămâilor.

Fructele gutuiului japonez se recoltează la sfârșitul toamnei, după 2-3 brume.

Gutuiul japonez este foarte rezistent la boli și dăunători, ba mai mult acest arbust conține o substanță ce are proprietatea de a îndepărta multe insecte nedorite, cum ar fi muștele și țânțarii.

Primele semne de primăvara - gutuiul japonez se pregătește să înflorească Gutuiul japonez pregătit sa înfloreascăGutui japonez înfloritGutuiul japonez - fructe de toamnă

3 comentarii la „Fructele gutuiului japonez

  • 10/11/2015 la 1:09 PM
    Permalink

    Stiti cumva cum poate fi pregatita anghinarea pentru iernat, ca sa intre cu forte puternice in anul doi ?

    Răspunde
    • 10/11/2015 la 2:31 PM
      Permalink

      Inca nu am cultivat anghinare, dar am in plan. Pe masura ce voi dobandi cunostinte despre aceasta planta le voi impartasi cu siguranta pe acest blog.

      Răspunde
  • 20/06/2017 la 8:14 PM
    Permalink

    Deci gutuiul japonez are fructe comestibile .Anul trecut a avut cateva si miroseau fr frumos .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »