Flori de Cerastium în luna mai
De la inceputul lunii mai pana in iunie incepe sa infloreasca Cerastium tomentosum , o planta perena cu frunze gri-verzi, argintii si cu aspect lanos, din acest motiv in denumirea populara i se mai spune si „lana-caprelor” sau „zapada de vara” datorita covorului de flori albe din mai-iunie. Frunzele se pastreaza si peste iarna, astfel ca este atractiva chiar si cand nu este inflorita. Este o planta taratoare cu inaltimea maxima de 15-20 cm.
Cerastium este originara din regiunile europene temperate si cuprinde circa 60 de specii ierboase, taratoare, care prin extinderea lor pe sol sunt utile in gradinile cu multa roca si pe ziduri scurte sau ajuta la mascarea denivelarilor solului. Se poate planta in gradinile pietroase, ca planta pentru acoperirea solului, pe taluzuri, terase sau pentru borduri de-a lungul trotuarelor. Nu sunt pretentioase, necesita putina ingrijire, rezista la seceta si la temperaturi extreme (iarna pana la -45 grade Celsius), prefera zonele expuse la soare cu un sol usor, calcaros si bine drenat. Cresc repede si au tendinta invaziva de a ocupa aproape tot terenul invecinat. Frunzele lor sunt simple si opuse, florile fiind formate din 5 petale , 10 stamine si 5 pistile.
Cea mai usoara metoda de inmultire este semanatul semintelor direct pe solul dorit in cursul lunilor aprilie-mai sau prin divizarea tufelor primavara sau toamna, plantele detasate trebuind sa fie plantate imediat, la o distanta de 30-60 cm intre ele pentru a forma un covor. Semintele germineaza la 15-18 grade Celsius, iar planta incepe sa se dezvolte la temperaturi de 12-16 grade Celsius.
In sezonul rece este rezistenta la frig insa nu suporta baltirea apei pe terenul in care creste. In aceasta perioada se pot efectua taieri pana la nivelul solului ale plantelor care s-au dezvoltat prea mult si care au tendinta de a se extinde excesiv pe terenul invecinat.
Ca lucrari de intretinere se recomanda sa inlaturati frunzele si florile uscate pentru a-i da un aspect curat si sanatos, evitandu-se astfel si consumul suplimentar de energie al plantei pentru formarea de seminte, dar se obtin si mai multe infloriri intr-un singur sezon. Nu se recomanda adaugarea ingrasamintelor in apa folosita la udat.