Cum să cultivaţi turmericul

Turmericul sau curcuma este o plantă ce se cultivă în Asia, mai ales în India de unde provine 80% din producţia mondială. Deşi este o plantă tropicală se poate cultiva şi la noi, mai ales în spaţii protejate.

Cultivarea este similară cu cea a ghimbirului, despre care am scris un articol pe care-l găsiţi aici  http://gardenbio.ro/cum-sa-cultivati-ghimbirul-in-gradina/

În noiembrie am recoltat primii rizomi de turmeric, dintr-un singur rizom cu 1-2 muguri plantat în aprilie am obţinut 10-15 rizomi pe fiecare plantă. Deoarece are nevoie de 8-10 luni pentru a ajunge la maturitate, se poate precultiva în casă la căldură încă din iarnă, la o fereastră în ghiveci, iar când temperatura nu scade sub 12 ° C se transplantează afară. La temperaturi sub 10 ° C şi în condiţii de umezeală excesivă rizomii putrezesc în sol. Temperatura optimă de dezvoltare a plantei este între 20-35 ° C.

Turmericul  are nevoie de un sol fertil, cu un drenaj bun deoarece nu suportă stagnarea apei. Eu am folosit compostul, acesta întrunind cerințele pentru o dezvoltare optimă. Necesită lumină și udări moderate, mai ales în perioadele secetoase din timpul verii.

După recoltare, rizomii se pot depozita într-un beci sau se pot usca la soare şi măcina, pudra obţinută se păstrează o perioadă lungă în recipiente de sticlă etanşe.

Turmericul este un condiment deosebit, un superaliment, probabil cel mai puternic antioxidant şi antiinflamator natural. Are o serie de beneficii pentru sănătate, fiind folosit la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni printre care cancer, artrita, osteoporoza, Alzheimer etc.

Turmericul pulbere este ingredientul cel mai utilizat în aproape toate felurile de rețete curry, doar câteva grame oferă culoarea portocalie specifică. În bucătăriile thailandeze se folosesc şi florile, iar frunzele sunt utilizate în Indonezia la prepararea mâncărurilor pe bază de pește.

 

Primele frunze de turmeric
Primele frunze de turmeric
Turmericul înainte de recoltare
Turmericul înainte de recoltare
Turmericul înainte de recoltare
Turmericul înainte de recoltare
Prima recoltă de turmeric
Prima recoltă de turmeric
Rizomi de turmeric din grădină
Rizomi de turmeric din grădină
Rizomi proaspeţi de turmeric din grădină
Rizomi proaspeţi de turmeric din grădină
Dintr-un rizom de turmeric se dezvoltă o nouă plantă
Dintr-un rizom de turmeric se dezvoltă o nouă plantă

 

3 comentarii la „Cum să cultivaţi turmericul

  • 16/11/2017 la 3:37 PM
    Permalink

    buna ziua! de unde ati cumparat turmeric proaspat? multumesc

    Răspunde
    • 16/11/2017 la 7:20 PM
      Permalink

      Am cumparat o caserola de 250 gr cu rizomi de turmeric eco de la un supermarket din Austria.

      Răspunde
  • 16/11/2017 la 1:55 PM
    Permalink

    Buna,

    De unde se pot procura rizomii pt plantare?

    Multumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »