Cum scăpați de limacși și melci
Limacsii si melcii sunt printre cei mai mari daunatori in gradina datorita apetitului devastator. Acestia consuma hrana variata incepand cu legume, pepeni, capsuni, flori, pana la pomi si arbusti fructiferi. Au o preferinta mai speciala pentru salata, varza, gulie, conopida, cicoare si rubarba. Apar din primavara pana toamna tarziu, cand se pregatesc pentru hibernare, iar pe durata verii sunt activi in zilele ploioase si mai ales pe timpul noptii, cand este mai racoare. Nu suporta expunerea la soare, de aceea pe timpul zilei se retrag in locuri mai umbrite si umede.
Anul acesta am avut probleme in straturile de afara cu varza, mai ales cu cea chinezeasca, rubarba, salata si capsunii, iar in sera cu guliile si broccoli. De asemenea, in primavara mi-au devorat frunzele de hosta (crinul japonez).
Cel mai intalnit in gradina este limacsul (Arion lusitanicus), originar din Peninsula Iberica. A inceput sa se raspandeasca in Europa acum 30 de ani, sub forma de oua in pamantul plantelor de ghiveci, iar la noi in tara in ultimii ani asistam efectiv la o invazie. Limacsul este hermafrodit si se poate inmulti foarte repede, intr-un an depune pana la 400 de oua.
Melcii si limacsii secreta un mucus care lubrifiaza suprafetele peste care se tarasc, capatand culoare argintie, atunci când se usuca.
Cum scapati de limacsi si melci
– cea mai la indemana este culegerea acestora pe timpul noptii la lumina unei lanterne – recomand sa folositi manusi de gradina, deoarece ramaneti cu un mucus de care scapati greu, chiar daca va spalati pe maini;
– plasati in zonele pe care doriti sa le protejati scanduri, carpe umede, pe timpul zilei acestea vor fi bune adaposturi pentu limacsi, de unde ii veti putea culege cu usurinta;
– o alta metoda este sa folositi capcane umplute cu bere, mirosul atrage limacsii care se ineaca in bere;
– in jurul straturilor, mai ales unde aveti legume vulnerabile la acesti pradatori, presarati pietris, nisip, coji de oua zdrobite sau cenusa de lemn, formand astfel o barierea abraziva in calea lor, iritarea in contact cu acestea ii descurajezeza sa mai inainteze;
– prezenta gainilor sau ratelor in zona va ajuta sa mentineti sub control situatia, limacsii reprezinta un deliciu in hrana acestora. In Europa sunt firme care inchiriaza ratele alergatoare indiene, acestea sunt pradatori foarte eficienti ce va curata rapid gradina;
– un iaz in apropiere, cu cateva broaste, care prefera in meniu limacsi, o sa va ajute in lupta cu acesti dusmani;
– benzile din cupru, late de 5 cm, plasate in calea melcilor, inelele din sarme de cupru puse in jurul plantelor amenintate, pot fi de asemenea eficiente.
– melcii din specia Rumina decollata, reprezinta pradatori naturali ai limacsilor, deoarece se hranesc cu ouale acestora, iar datorita faptului ca hrana lor se bazeaza pe frunzele moarte sau bolnave, curata in plus si gradina.
Sunteți de apreciat. Ceea ce ați făcut dvs.este pionierat în România. Nu mă mai satur să privesc și să îmi doresc și eu în grădină!
Este totuși ceva ce mă pune pe gânduri la straturile înălțate: nu se adună limacși pe cadrul de lemn al patului în interior ? Am văzut la Charles Dowding că a renuntat complet la scândurile care mărgineau paturile de acum mulți ani tocmai din cauza limacșilor și a scandalizat mulți urmăritori ai canalului său. Eu aș prefera mărginirea cu scânduri dar mă tem de melci pe care nu-i am în grădină. Ce ați face în locul meu cu această amenințare pentru că văd grădinari în grădinăritul no dig că nu mai pot face față situației.Eu aș vrea și capra și varza ( și straturi mărginite cu lemn și fără limacși). Oare se poate?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns
Amenajarea unui mic iaz ar rezolva într-un mod rezonabil problema limacșilor. Acest habitat va atrage broaștele, care vor sta în iaz doar în perioada reproducerii. În mare parte din timp vor fi în căutarea acestor delicii din meniul preferat – limacșii.
Rațele rezolva rapid problema,pentru ele sunt o delicatesa.
Nu avem soi fără semințe, noi cultivăm cel mai mult Rosa Bianca, pe care-l considerăm cel mai gustos dintre toate soiurile cultivate până acum.
Eu am reusit vara trecuta cu pahare umplute cu bere. Sunt cam inestetice, dar si-au facut treaba. De unde ati procurat capcanele acelea verzi? Arata mult mai prietenoase.
Le-am luat de pe internet de la un magazin online, cred ca de la morami.ro
Mulțumesc mult pentru sfaturile utile pe care ni le împărtășiți.
Cu multa placere.
eu ii culeg cu betisoare din lemn pt frigarui! Cica ar fi utili si aricii de gradina, care mananca limacsi… as vrea si eu arici, dar nu stiu de unde sa iau
Da, am citit si eu ca aricii prefera limacsii. Este o carte f. buna se numeste Paradisul Meu, scrisa de Heinz Erven, cu o experienţa de 32 de ani in legumicultura si pomicultura ecologica. Descrie o metoda cum poti sa-ti construiesti adaposturi pentru arici in gradina.
Autor(i): Heinz Erven
multumesc,demult cautam o solutie!Daca-i bio cu atat mai bine!