Jurnal de gradinaLegumeRaised beds

Grădină de 100 mp cu legume ecologice, suficiente pentru o familie

Din păcate, hrana pe care o consumăm în prezent nu mai este medicamentul nostru, așa cum ar trebui să fie și cum spunea părintele medicinei, Hipocrate, în urmă cu 2500 de ani. Pe lângă faptul că alimentele și-au pierdut gustul de altă dată, conțin tot mai puțini nutrienți și tot mai multe reziduuri de pesticide.

Cultivarea legumelor ecologice în grădina proprie, aduce o serie de avantaje. Vă veți bucura de legume gustoase, sănătoase și proaspete, grădinăritul vă deconectează de la stresul cotidian, mișcarea vă menține în formă și nu în ultimul rând, obțineți economii importante în bugetul familiei.

Am acest hobby doar de trei ani, iar cunoștințele mele în tainele grădinăritului erau înainte aproape zero. Însă, rezultatele obținute m-au încurajat și pot spune că practicarea lui este o activitate plăcută și ușoară, dacă țineți cont de câteva principii pe care le aplic și eu în grădină și am să le împărtășesc în continuare.

Suprafața pe care cultiv nu are mai mult de 100 mp, mai precis 86,4 mp și produc legume suficiente pentru o familie. În grădină am 24 de straturi înălțate (raised beds), cu dimensiunea  H = 0,4 m, L = 3 m și l  = 1,2 m, dintre care 8 sunt în seră, iar 16 afară. Deși sunt mai puțin cunoscute la noi, straturile înălțate, un concept aplicat în permacultură, au o serie de avantaje față de gradinăritul clasic și se aplică pe scară largă în alte țări. Raised Vegetable Beds este o comunitate pe facebook care îmbrățișează acest sistem de cultivare, iar harta pe care o prezintă este destul de relevantă pentru a vă convinge de popularitatea straturilor înălțate în Occident, mai ales în SUA.

Aș enumera câteva avantaje ale straturilor înălțate, de care m-am convins în cei trei ani de când le cultiv cu legume. Datorită înălțimii lor (0,4 m în grădina mea) nu trebuie sa te apleci prea mult pentru întreținerea stratului, iar lățimea de 1,2 m îmi oferă un acces ușor pe laturile straturilor. Nu depindem de solul din grădină, compoziția acestuia o realizăm noi, recomand compostul, pe care îl folosesc și eu. Drenajul este mai bun, apa nu băltește în straturi.

Laturile înălțate ale straturilor ajută la încălzirea solului, astfel temperatura acestuia va fi mai ridicată, mai ales primăvara și toamna, perioada de recoltare va fi mai lungă și veți putea obține mai multe cicluri de culturi. Am observat că plantele cele mai viguroase se dezvoltă în colțurile straturilor, acolo unde solul beneficiază de căldură de la două laturi.

Straturile sunt fixe, nu schimb configurația lor în fiecare an, le pot numerota, astfel mă ajută la o bună planficare a rotației culturilor și pot gestiona mai bine eventualele boli ale plantelor.

Deși compostul pe care-l folosesc are capacitate mare de retenție a apei, aceasta se drenează mai ușor în straturile înălțate. Din acest motiv, recomand udarea prin picurare, inițial este o investiție, dar se amortizează rapid, prin economia la apă și recolte mai bogate. Asigurarea apei în zilele caniculare va ajuta plantele să fie viguroase, veți recolta mai multe legume și exemplare cu dimensiuni uneori impresionante. Iată câteva recorduri din grădina mea: sfecla Barbabietola di Chioggia de 3,341 kg, cartof dulce Beauregard 1,865 kg, ardeii Yellow Monster de 300-400 grame, gulie Superschmelz de 9 kg.

Toate aceste avantaje enumerate ale straturilor înălțate, conduc în final la producții de 2-3 ori mai mari decât sistemul clasic, ceea ce mi s-a confirmat și față de grădina de la țară, unde chiar dacă am obținut recolte frumoase, diferența este încă mare.

O altă recomandare este să mulciți straturile. Mulcirea este un strat de resturi vegetale ce se pune deasupra solului, cu o serie de beneficii: reduce evaporarea, previne creşterea buruienilor, izolează plantele şi nu în ultimul rând se obține un sol cu o structură ușoară, bogat în substanțe nutritive. Practic, prin mulcire se urmează modelul naturii, pădurea fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Eu folosesc pentru mulcire iarbă, frunze, paie și crengi tocate. Straturile le mulcesc și peste iarnă, astfel sub acest pat cald își vor găsi adăpostul insectele benefice din grădină. Găsiți aici articolul ce l-am scris despre mulcire https://gardenbio.ro/avantajele-mulcirii-straturilor-din-gradina .

Toate legumele pe care le cultiv sunt ecologice, iar soiurile tradiționale (țărănești, ancestrale,heirloom). Nu folosesc semințe hibrid F1 sau modificate genetic (GMO). Semințele rezultate de la planta hibrid F1, moștenesc de regulă calitățile cele mai slabe ale părinților, semințele sunt fără putere de germinație, astfel colectarea semințelor F2 de la F1 nu are sens.

Iată câteva adrese unde puteți obține semințe tradiționale gratuit: http://www.svgenebank.ro, http://www.ecoruralis.ro . Aici găsiți articolul despre cum îmi produc propriile semințe pentru grădină:  https://gardenbio.ro/cum-recoltez-curat-si-pastrez-semintele .

Nu folosesc niciodată pesticide, substanțe chimice, doar extracte vegetale pe care le prepar eu. Extractele vegetale, pe lângă rolul biostimulator, de întărire a sistemului imunitar al plantei, acționează și ca insecticide și fungicide sau resping dăunătorii care invadeaza plantele, cel mai indicat este să le folosiți preventiv. Mai multe detalii despre cum îmi prepar extractele le găsiți aici: https://gardenbio.ro/prepararea-extractelor-vegetale-prin-fermentare-pentru-gradina-ecologica.

O biodiversitate cât mai mare în grădină, va conduce la un echilibru natural între dăunători și prădători. În straturile mele se regăsesc mai multe plante companion benefice, cum ar fi limba mielului, salvia, busuiocul, lavanda, cârciumăresele, gălbenelele, crăițele, condurașii etc. Acestea vor atrage o serie de insecte utile în grădina ecologică, cum sunt buburuzele, Syrphidele, călugărițele, viespi, libelule, muște, dar și polenizatori ca albine, bondari, fluturi etc. Florile plantelor, pomilor polenizate de către insecte vor aduce sporuri de producție chiar și cu 30-50% mai mari – https://gardenbio.ro/importanta-polenizarii-plantelor.

Folosiți acolo unde se pretează (pepeni, castraveți, dovleci etc.), cultivarea în sistem supendat. Acesta asigură expunere mai bună la soare a plantei, fructului, maturare mai rapidă, o mai bună aerisire, se evită contactul cu solul, reducându-se astfel posibilitatea putrezirii și nu în ultimul rând, cultivarea pe verticală vă ajută să faceți economie mare de spațiu.

O bună planificare a grădinii și alegerea potrivită a soiurilor vă ajută să culegeți tot timpul anului legume din grădină. Putem să ne bucurăm astfel de legume proaspete, chiar și în timpul iernii și în plus avem un plus de culoare în grădină în această perioadă cenușie. Iată câteva plante ce le cultiv până toamna târziu, chiar și peste iarnă:  spanacul (îl seamăn din octombrie și recoltez peste iarnă). Varza Kale (soiul Red Curled a trecut peste iarnă chiar și la -24 0C ), varza de Bruxelles (se recoltează după primul îngheț, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, lăsată să înghețe aroma verzișoarelor va fi mai bună), varza chinezească, soiurile Green Rocket, Kaboko, Pak Choi. Salata (este foarte rezistentă la temperaturi negative, dar soiurile cele mai rezistente ce le cultiv peste iarnă sunt Marvel of Four Seasons și Winter Crop). Soiurile de ridichi de iarnă  pe care le cultiv și se pot recolta chiar și în ianuarie sunt China Rose, Minowase și Rosa. Fasole Fava o seamăn din toamnă, mangoldul (Beta vulgaris) sau sfecla elvețiană rezistă la temperaturi scăzute, cultivată în special pentru frunze, claytona sau salata minerului este mai puțin cunoscută la noi, însă este o plantă bogată în vitamina C și foarte rezistentă la temperaturi scăzute – se pot tăia frunzele toată iarna iar în locul lor vor crește altele. 

Strângeți resturile vegetale, mai ales primăvara și toamna, când vă faceți curățenie în grădină și le folosiți pentru compost. Compostul este cel mai bun îngrășământ ecologic. Acesta s-a utilizat încă din antichitate, iar in occident este denumit și gold brown pentru valoarea lui în culturile bio. Eu folosesc zece lăzi pentru strângerea resturilor vegetale, a ierbii tunse, frunzelor, unde îmi produc compost tot timpul anului pentru grădină. Cum să vă produceți compostul am scris aici: https://gardenbio.ro/cum-se-obtine-compostul.

Realizarea grădinii cu straturi înălțate
Realizarea grădinii cu straturi înălțate
Strat primăvara cu salată și ridichi, fasole fava
Strat primăvara cu salată și ridichi, fasole fava
Strat cu sfecla mangold si salvie inflorita
Strat cu sfecla mangold si salvie inflorita
Gradina în iunie
Gradina în iunie
Mazăre Rondo
Mazăre Rondo
Mazăre Karina
Mazăre Karina
Strat cu salată și ridichi primăvara devreme
Strat cu salată și ridichi primăvara devreme
Strat cu usturoi și creson
Strat cu usturoi și creson
Gradina de legume la început de vară
Gradina de legume la început de vară
Iulie 2016 strat cu roșii
Iulie 2016 strat cu roșii
 

Iulie 2016
Iulie 2016
Iulie 2016
Iulie 2016
Strat cu roșii acompaniate de cârciumărese
Strat cu roșii acompaniate de cârciumărese
Straturi cu varză în octombrie
Straturi cu varză în octombrie
Dovleci Uchiki Kuri și Blue Balet suspendați
Dovleci Uchiki Kuri și Blue Balet suspendați
Varză timpurie Red Acre și ceapă eșalotă
Varză timpurie Red Acre și ceapă eșalotă
Broccoli Romanesco
Broccoli Romanesco
Straturi cu plante de cartofi viguroase, recoltă pe măsură
Straturi cu plante de cartofi viguroase, recoltă pe măsură
Rubarba în strat raised bed
Rubarba în strat raised bed
Dovleci suspendați - economie de spațiu
Dovleci suspendați – economie de spațiu
Pepeni galbeni suspendați
Pepeni galbeni suspendați
Recoltă de păstăi la metru
Recoltă de păstăi la metru
Recoltă din grădină
Recoltă din grădină
Recoltă din grădină
Recoltă din grădină
Morcovi diferite culori
Morcovi diferite culori
Recoltă din grădină în iunie
Recoltă din grădină în iunie
Recolta din grădină
Recolta din grădină
Ardei Jubilanska
Ardei Jubilanska
Recoltă de toamnă - dovleci
Recoltă de toamnă – dovleci
Recolta de pepeni
Recolta de pepeni
Pepeni galbeni Best Jumbo și Hearts of Gold
Pepeni galbeni Best Jumbo și Hearts of Gold
Recoltă din mai
Recoltă din mai
Recoltă din mai
Recoltă din mai
Pepeni galbeni delicioși și proaspeți culeși din grădină
Pepeni galbeni delicioși și proaspeți culeși din grădină
Recoltă de cartofi
Recoltă de cartofi
 

Recoltă de roșii heirloom
Grădina în vara 2017
Grădina în vara 2017
Strat cu varză
Sera în vara 2017
Grădina vara 2017
Pepeni galbeni Early Silver
Pepeni galbeni Noir de Carmes
Pepene galben Ginger s Pride
Pepeni galbeni
Pepeni galbeni Kajaro, cultivați în India
Pepeni galbeni, roșii Lucid Gem și echinaceea
Cartofi dulci, zinnia și vinete
Vinete, zinnia Profusion, fasole pitică
Vinete Kamo și zinnia
Roșii Lucid Gem, un soi de colecție
Castraveți Telegraph
Cartofi dulci Beauregard
Cartof dulce recoltat din strat înălțat cu compost
Recoltă de pepeni din grădină
Mazăre mov Blauwschokkers
Mazăre mov Blauwschokkers

Varza Savoy și spanac în decembrie
Varza Savoy și spanac în decembrie
Strat cu varză Savoy iarna
Sera în ianuarie - pack choi, ceapa, broccoli de iarnă, ridichi, salată etc.Pack choi, broccoli de iarnă și gulii cultivate iarna Pack choi, broccoli de iarnă și gulii cultivate iarna

62 thoughts on “Grădină de 100 mp cu legume ecologice, suficiente pentru o familie

  • Buna ziua,

    Am o gradina de aprox 100 mp, formata din 8 straturi, la sol, nesapate. Doar adaug pamant din curtea gainilor, plantez siderate in martie si prin septembrie si incerc sa mulcesc cu ce se poate (materiale organice). Anul acesta, din cauza caniculei care in general in zona Basovului nu ne prea afecta decat in august cateva saptamani, am instalat si un sistem de irigatii cu benzi de picurare.
    As avea cateva intrebari la dumneavoastra:
    – pentru o gradina de familie, bio, mulcirea cu paie cumparate de la diversi fermieri este in ordine (d.p.d.v. al chimicalelor folosite la cresterea lor)? Tinand cont ca dorim sa mancam cat mai sanatos si curat, fara chimicale.
    – cum abordati tema cu limacsii, tot adunandu-i noaptea sau aveti intre timp o varianta diferita, tinand cont ca aveti o suprafata mult mai mare decat la inceput? Mai ales plantele cum sunt salatele abia plantate mi le decimeaza, desi nu sunt multi limacsi.
    – iarna ce faceti cu benzile de irigatii, le lasati sub zapada sau le demontati?
    – serele in care aveti salate, mangold, kale si alte verdeturi iarna sunt incalzite?
    – folositi plasa de umbrire pentru plantele de afara?
    – folositi preparate pe baza de microorganisme pe post de insecticide si fungicide?

    Multumesc pentru timpul acordat si va multumesc anticipat pentru raspuns.

    Răspunde
    • – pentru o gradina de familie, bio, mulcirea cu paie cumparate de la diversi fermieri este in ordine (d.p.d.v. al chimicalelor folosite la cresterea lor)? Tinand cont ca dorim sa mancam cat mai sanatos si curat, fara chimicale.
      Recomand paie de la o fermă certificată ecologic, dacă nu găsiți folosiți alte surse de materie organică pentru mulcire (iarbă, frunze, tocătură etc).

      – cum abordati tema cu limacsii, tot adunandu-i noaptea sau aveti intre timp o varianta diferita, tinand cont ca aveti o suprafata mult mai mare decat la inceput? Mai ales plantele cum sunt salatele abia plantate mi le decimeaza, desi nu sunt multi limacsi.
      Uneori acceptam si astfel de pierderi, dacă dorim să cultivăm fără chimicale, de regulă seara când se întunecă îi mai și culegem manual.

      – iarna ce faceti cu benzile de irigatii, le lasati sub zapada sau le demontati?
      Le lăsăm.

      – serele in care aveti salate, mangold, kale si alte verdeturi iarna sunt incalzite?
      Nu.

      – folositi plasa de umbrire pentru plantele de afara?
      Pentru cele de afară nu, doar în solar, deși umbrirea și pentru plantele de afara este recomandată.

      – folositi preparate pe baza de microorganisme pe post de insecticide si fungicide?
      Aplicăm biocontrol și ne producem macerate.

      Mai multe detalii găsiți în cursurile noastre de pe site-ul gardenbiocursuri.ro

      Răspunde
  • Excelenta gradina !!!! Multa munca dar rezultatul e ca ” in povesti „. Sunteti norocos !🍀
    Felicitari.

    Răspunde
  • Buna ziua,
    Foarte frumoasa gradina, foarte frumoase pozele.
    Este posibil sa va vizitam gradina ca sa putem sa invatam dim experienta dvs „pe viu”?
    Am vazut multe lucruri care ar putea sa fie aplicate practic in orice gradina, cu costuri rezonabile.

    Răspunde
    • Din 2020 vom amenaja o grădină model cu straturi înălțate în cadrul fermei noastre ecologice Gardenbio. Acolo vom organiza ateliere de grădinărit ecologic, unde vă așteptăm cu drag. Programul îl vom anunța pe site-urile noastre http://www.fermagardenbio, http://www.gardenbio.ro si pe pagina de facebook gardenbio, fermagardenbio.

      Răspunde
  • Superba gradina!!!! Va multumesc pentru articol.
    Am o intrbare a-ti facut vrun calcul cam cat va costat ? cat a revenit pe un stat, cu tot cu instalatia de picurare? Instalatia de picurare are conducta principala de alimentare ingropata? ce dimensiuni are in diametru? Cate fire de picurare sunt pe strat ? Scandurile sunt vopsite cu ce?

    Multa sanatate si spor!

    Răspunde
    • Costurile sunt relative si sunt mici in comparatie cu beneficiile, mai ales in zilele fierbinti de vara cu seceta. Noi am ingropat conducta principala de alimentare cu apa. La straturile de 1,2 latime folosim 4 benzi de picurare. Pe interior le-am aplicat un strat de ulei de in.

      Răspunde
  • Bună ziua! Suprafața pe care ați amplasat sera și raised beds are 100m pătrați sau suprafața cumulată a raised beds și a serei e 100m pătrați? Am o grădină mică, aprox 750m pătrați și chiar mă întrebam ce / cât aș putea s-o folosesc. Mi-ați dat avânt! 🙂

    Răspunde
    • Suprafata efectiv cultivata este aproximativ 100 mp. Aleile dintre straturile inaltate puteti sa le dimensionati in functie de cum doriti, dar recomand sa aveti o latime suficienta pentru a va deplasa cu o roaba. Mai ales cand suplimentati straturile cu compost, desi puteti sa va folositi si de galeti pentru aceasta lucrare. Mult succes !

      Răspunde
  • Buna ziua, si felicitari pentru minunatia de gradina 🙂
    Puteti sa imi spuneti cum procedati cu plantele perene in straturile inaltate? Tinand cont de plantele companion, presupun ca folosirea plantelor perene limiteaza optiunile pentru restul de plante, facand mai dificila rotatia culturilor intre straturi de la an la an. Si daca aveti plante perene, ce faceti ca sa limitati inmultirea/raspandirea lor de la an la an?
    O alta curiozitate este referitor la rosiile pe care le cultivati: sunt soiuri cu crestere determinata, sau plantele sunt scurte din cauza ca le rupeti la un moment dat varful de crestere?

    Răspunde
    • Plantele perene nu ne influenteaza la rotatia culturilor, rotim culturile pe spatiile ramase libere in strat.
      Plantele perene nu sunt invazive.
      Afara este recomandat sa folositi soiuri de rosii cu crestere determinata sau semideterminata. In spatii protejate se preteaza soiurile cu crestere nedeterminata, daca inaltimea solarului, serei permite.

      Răspunde
  • Mi-ati dat avant! Sunteti foarte harnic si ordonat, site-ul e o placere sa-l citesc. O intrebare, va rog: cand recoltati legumele cum le pastrati? Spor in toate

    Răspunde
    • Le pastram intr-un beci, in special radacinoasele. Dar cultivam verdeturi pentru consum proaspat toata iarna.

      Răspunde
  • Si eu îmi doresc straturi înălțate, însă mi se pare dificil sa fac rost de suficient material ca sa le umplu. De exemplu, ar trebui sa cumpăr pământ de grădina? Sau sa sap la noi in grădina? Pentru 100 mp x 20 cm grosime, plus compost plus alte resturi vegetale – mi se pare o misiune imposibila. 🙂 Avem o gradina de 1000mp, asta e primul an in care o vom lucra. Suntem începători, am arat-o și vom face straturi dar visez la straturi inaltate. Avem doua “cutii” înalte de 10-15 cm și probabil de 1.5x 2.5m in care punem resturi vegetale pt compost. Voi face in aceste doua cutii straturi inaltate probabil, dar cum sa ajung de la 2 la 25? 🙂 Multumesc.

    Răspunde
    • Nici nu îmi imaginez cât timp mi-ar lua sa îmi produc singura suficient compost.

      Răspunde
    • In primul rand cu rabdare :). O gradina cu sol fertil se realizeaza in timp. Puteti folosi resturile vegetale din gradina, gunoi de grajd, paie etc. Mulciti straturile cu paie, acestea se vor transforma in compost. De asemenea, prin rotatie sa semanati plante ingrasamant verde, cum ar fi mustar, facelia, mazariche etc. care le incorporati in sol. In timp solul se va lucra tot mai usor, va fi mai fertil si se va bucura de la un an la altul de un aport tot mai mare de compost.

      Răspunde
      • Multumesc. In privința materialului necesar pentru a umple măcar zece straturi inaltate ce ma sfătuiți? Ar trebui oare sa cumpăr pământul măcar? Cam cât? Resturi vegetale probabil avem prin grădina, dar atâta pământ gata săpat nu. Între timp am citit și articolele despre grădina de la țara și probabil ar fi mai ușor sa merg pe varianta aceea inițial. Adică straturi la sol. Am vreo șansa fără sistem de irigare in primul an? Nu am găsit vreun articol la dvs pe tema irigarii dar sper sa scrieți si despre asta la un moment dat.

        Răspunde
        • Puteti sa va construiti straturi inaltate treptate, in fiecare an, in functie de compostul pe care-l aveti, produceti. La verile secetoase si caniculare de la noi, udarea este necesara.

          Răspunde
  • Este minunat ce am vazut in materialul prezentat. Va admir pentru munca si realizari, dar mai ales pentru pasiune ! As avea o rugaminte, in legatura cu alegerea sortimentului; daca se poate sa ma ajutati in gasirea unor soiuri legumicole rezistente la boli si daunatori si cu o mai mare plasticitate ecologica.
    Va multumesc anticipat.

    Cu stima, Mari T.

    Răspunde
  • Nu pot sa zic ca sunt invidioasa dar cu siguranta vreau si eu. Spor in tot ce faceti ca poate facem si noi!

    Răspunde
  • Buna
    Am si eu o intrebare f importanta:
    Cum reusesc si de unde sa fac rost de saminta de cartof dulce??
    Nu gasesc niciunde!
    Multumesc !

    Răspunde
    • Am luat primii lastari de pe organiccatalogue.com. Acum ne producem noi lastarii, iar anul viitor vom avea si de vanzare.

      Răspunde
  • Felicitari pentru gradina minunata! E de vis!
    Eu am o gradina mica, am reusit in acest an sa fac 2 straturi inaltate, poate mai reusesc sa fac unul daca mai fac rost de mranita, solul e lutos tare la noi. Restul gradinii e in stilul clasic. As vrea sa va intreb daca ati avea doar 2-3 straturi inaltate ce ati pune in ele si ce ati lasa in straturile clasice? Ma gandeam ca rosiile sunt mai sensibile si ar merge puse dar alte idei nu am.
    Multumesc

    Răspunde
    • Va recomand sa puneti in straturile inaltate, pe care le-ati umplut cu mranita, plante care au nevoie de un sol bogat, cum ar fi rosii, ardei, vinete, castraveti, pepeni etc.

      Răspunde
  • Am descoperit situl dvs. din intamplare,vroiam informatii despre rotatia culturilor de legume. Este extraordinar ce ati realizat in gradina de acasa cat si cea de la tara. FELICITARI.
    Stiu ca luna Martie este o luna fff importanta in agricultura cu fff multa munca dar sper sa aveti timp si sa raspundeti la cateva intrebari care pentru mine sunt importante.
    1-anul trecut am avut semanata ceapa din arpagic si apoi la inceput de August fasole oloaga.
    INTREBARE:pot planta din rasad rosi pe aceasta brazda.
    2- fiind primul an in aceasta gradina am avut surpriza sa dau de Coada calului. Am sapat la adincime de 45 cm si am scos tone… INTREBARE: pot sa o tratez cu o substanta eco si care. Anul acesta din cate am observat nu mai este asa de agresiva dar o solutie ar ajuta.
    Multumesc.

    Răspunde
    • 1 – Da, puteti. Fasolea fixeaza azot in sol, deci pentru cultivarea rosiilor in sezonul urmator terenul va fi imbogatit cu azot. Fasolea si rosiile fac parte din familii diferite de plante.
      2 – Incercati sa mulciti cu paie, iarba din gazonul pe care-l tundeti, tocatura de crengi, sau alte resturi vegetale. Am scris despre beneficiile mulcirii straturilor http://gardenbio.ro/avantajele-mulcirii-straturilor-din-gradina/

      Succes !

      Răspunde
      • Multumesc mult pentru sfaturi.
        In zona unde se afla gradina sunt vanturi fff puternice asa ca paiele vor zbura in toata gradina mea si a vecinilor….doar capsuni sunt mulciti cu paie deoarece ii asigur impotriva pasarilor cu o plasa speciala cu ochiuri mici. Pentru celelalte plante trebuie sa gasesc alta solutie.
        Multumesc pentru link, am citit articolul, cand voi scoate rasadurile la gradina o sa va mai deranjez cu intrebari… Pana atunci spor la munca si numai de bine sa auzim de gradina dvs.

        Răspunde
  • Superaba gradina! Imi puteti spune va rog de unde ati achizitionat sera. Deasemenea as vrea sa stiu daca aveti cumva de vanzare rasaduri de legume ecologice(rosii, ardei, vinete). Multumesc anticipat 🙂

    Răspunde
    • Sera am facut-o in regie proprie. Va recomand pe cei de la seretransilvania.ro. Sunt seriosi si profesionisti. In toamna sper sa fac un solar cu ei.
      Anul acesta nu am de vanzare rasaduri, dar sper la anul. Foarte multe persoane mi-au cerut rasaduri.

      Răspunde
  • Buna ziua,imi doresc o gradina bio in curtea mea dar nu stiu de unde sa incep.Am o suprafata de aprox 50 mp dar nu este prea mult soare .Cred c-ar fi bine sa incep fac o sera dar nu ma hotarasc cum e mai bine.Intreb daca se poate sa vina cineva la fata locului pt ca mi-e teama ca trece timpul potrivit pt lucrari.
    In speranta ca ma puteti ajuta ,astept un raspuns. Multumesc.

    Răspunde
    • Pentru a va bucura de recolte sanatoase si o gradina frumoasa aveti nevoie de soare. Chiar si la sera sau solar daca nu aveti soare, randamentul va fi foarte scazut, mai ales primavara devreme cand doriti probabil sa va faceti rasaduri. Plantele termofile cum sunt rosiile, ardeii, vinetele, castravetii au nevoie de multa lumina si caldura.

      Răspunde
  • Aveti o gradina deosebita, multumim pentru idei si sfaturi ! Imi puteti spune cat timp si ce cantitate de apa pe zi folositi pt udat ? Am si eu sistem de udat prin picurare, dar mi s-a parut insuficient, asa ca am renuntat la el. Eu udam dimineata 30 min, apoi am udat 1 ora in iulie, caci era f cald ( locuiesc langa Bucuresti ) si cu toate astea plantele nu se dezvoltau. E drept ca pe vremea aceea nu aveam strat de mulci, dar imi aduc aminte ca apa curgea doar de-a lungul furtunelor si ma gandesc ca sub stratul de mulci nu ar fi prea mare umezeala, eu am doar o cantitate destul de mica de gazon taiat saptamanal. Si inca o intrebare : cu ce ma sfatuiti sa stropesc pomii fructiferi, as vrea sa renunt la chimicalele pe care le-am folosit pana acum. Va multumesc anticipat !

    Răspunde
    • Este foarte important sa aveti un substrat in gradina care sa retina apa. Va recomand compostul deoarece si eu il folosesc cu succes in gradinile mele. Compostul are o capacitate mare de retentie a apei. Dvs. cred ca aveti un sol lutos, acesta probabil este motivul ca apa va curge pe langa furtun. Sa verificati si presiunea apei, sa nu fie prea mare la sistemul de udare prin picurare, poate fi si aceasta o cauza ca apa nu intra in sol.
      Eu aplic la pomi doar stropiri cu macerat de urzica, ingrasamant foliar, in fiecare toamna le administrez o doza de compost. De asemenea folosesc benzi cu lipici pe trunchiuri pt. a opri daunatorii. Problemele in gradina se vor reduce seminificativ, atat la legume cat si la pomii fructiferi, daca redati echilibrul natural in gradina, prin plantarea unei diversitati cat mai mari de plante, flori etc.

      Răspunde
  • Ador tot ce am citit si vazut in acest articol. Daca folositi MUMAI soiuri traditionale (asa am inteles si asa sper din suflet ? ) sunt chiar fericita. Aceste exemple merita sa fie urmate si distribuite. Ele sunt cele ce ne salveaza ca specie si neam. Este inlocuitorul televizorului si atator activitati inutile (sau chiar letargie…) ale acestor vremuri care sunt speciale, din toate punctele de vedere, insa e necesar sa realizam cum sa le traim pentru a ne bucura de toate darurile vietii noastte. Fie ca exemplul clar, viabil, sa dea un imbold tuturor celor care nu au crezut ca SE POATE SI ASA! Promovez dintotdeauna o viata sanatoasa, pe toate planurile vietii: alimentatie, sanatate, gandire, exprimare, actiune, comportament, relationare etc. Si nu doar o promovez ci asta traiesc. E minunat sa vad oameni ca dumneavoastra ca promotori a vietii, in general. Va multumim pentru ceea ce faceti si pentru impartasire.
    SINCERE FELICITARI SI MULT SPOR IN CONTINUARE!

    Răspunde
  • Buna ziua! Articolul dvs a fost o incantare pentru mine. Dar am si cateva intrebari:
    Nu aveti probleme cu limacsii/melcii fara cochilie? Dar cu carabusii de mai?
    Cam cati ani rezista scandura?

    Răspunde
    • Am avut probleme si cu limacsii, dar pagubele intra in procentele acceptabile in gradinaritul ecologic. Nu pot spune ca am avut pagube importante datorita limacsilor. Seara cand incep sa apara ii culeg cu mana, astfel mai reduc din numarul lor. Eu am scandurile de 4 ani si inca nu dau semne de degradare. Le-am tratat initial cu ulei de in, iar anul trecut le-am mai vopsit cu un strat.

      Răspunde
  • F frumos arata ceea ce spuneti ca produceti in aceste gradini de cativa metri.Va rog spuneti-mi de unde sa imi cumpar pamantul acela special ca intentionez sa-mi fac si eu asa ceva. Multumesc!!!

    Răspunde
    • Puteti sa cumparati direct compost sau sa-l faceti dvs. Este usor de realizat si intr-un an puteti sa-l folositi in gradina. Am scris despre cum fac eu compost. Daca nu puteti sa incercat cu o varianta „lasagna” sau in straturi cum am descris la articolul „Cum sa va realizati straturile raised beds” http://gardenbio.ro/cum-realizat-straturile-raised-beds/

      Răspunde
  • O idee excelenta ! Folosind acest ,,model ” de gradina chiar si munca este o adevarata placere ! S-ar putea sa ma apuc de gradinarit ! Felicitari !

    Răspunde
    • Asa este, munca chiar este o placere in gradina. Succes :)!

      Răspunde
  • O minunatie de site , este pur si simplu fantastic !
    O pasiune si un domeniu extrem de nobil si de viitor …
    Felicitari !!!

    Răspunde
  • Uau! Felicitări pentru tot efortul depus să sintetizați informații relevante intr-un articol foarte valoros! Mă bucur că ne-ați împărtășit asta! 🙂 Să aveți recolte diversificate, gustoase și din abundență precum aveți sufletul!

    Răspunde
  • Buna seara , din intamplare am vazut poza cu articolul dumneavoastra si mi a atras atentia straturile in cutiile de lemn . A fost o incantare sa va vad gradina , nu pot sa cred ca exista la noi asa ceva , am vazut doar in reviste asemenea gradini . Iar recolta ,,,fara grai . Si eu imi doresc …sper ca cu ce mai fur de la dumneavoastra sa mi fac si eu un colt de rai . Sa l stapaniti sanatos si sa va bucurati de el .

    Răspunde
  • Mii de mulţumiri pentru informaţiile preţioase împărtăşite cu noi, aşteptăm cu interes şi alte noutăţi! Felicitări pentru idei, grădină, straturi, poze şi site! 🙂

    Răspunde
  • Impresionant tot ceea ce faceti ! Personal, va multumesc pentru toate informatiile pe care ni le impartasiti cu atata altruism.
    Foarte frumoasa gradina dvs.! Stiu ca v-au mai spus-o si altii, dar nu ma pot abtine sa va mai spun si eu. Recoltele m-au lasat fara grai !
    Va doresc multa sanatate si putere de munca !
    Era sa uit – pozele sunt superbe !

    Răspunde
    • Multumesc pt. aprecieri, acestea ma incurajeaza sa scriu in continuare pe acest blog despre minunata pasiune pe care mi-am descoperit-o, gradinaritul ecologic.
      La fel va doresc si eu, multa sanatate si numai bine !

      Răspunde
  • Buna ziua! Va declar sincer ca am ramas muta de uimire dupa ce am vazut pozele cu gradina si rodul muncii dvs.! Sincere felicitari! Asa cum a declarat si dna Gabriela Tanase, abia acum am descoperit si eu site-ul acesta si ma simt de parca am descoperit gaina care face oua de aur! Si ma gandesc ca daca dvs. ati putut face asa ceva, as putea sa incerc si eu, mai ales ca pot beneficia din plin de sfaturile si indrumarile pe care le ati strecurat in articolele de pe site. Daca cineva mi ar cere sa ilustrez proverbul „Omul sfinteste locul”, eu as alege pozele cu gradina dvs, care oglindesc pasiunea si efortul constant depus, si nu in ultimul rand respectul pentru natura si om! Sanatate si spor in toate, ca le meritati din plin!

    Răspunde
    • Ma bucur ca apreciati eforturile si sfaturile mele. Va doresc mult succes si sa va bucurati de o gradina minunata !

      Răspunde
  • Splendid!!! Acum am descoperit site-ul dv si sunt de-a dreptul incantata. In ce priveste straturile inaltate sunt pur si simplu fermecata. Minunat!! Nu m-am putut abtine sa nu comentez, desi nu fac asta niciodata 🙂
    Felicitari pentru ce ati reusit sa realizati in gradina si multumim ca impartasiti cu noi asemenea frumuseti. Mult spor la gradinarit si la multe lucruri frumoase!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.