Cum să obțineți lăstari de cartofi dulci

Anul trecut am cultivat pentru prima dată cartofii dulci (Ipomoea batatas), soiurile Beauregard și Carolina Ruby. Rezultatele fiind încurajatoare, m-am decis ca anul acesta să aloc un spațiu mai generos în grădină pentru această plantă tropicală. Astfel, am reușit să păstrez cateva exemplare recoltate în toamnă, iar în luna februarie i-am pus în casă, în loc luminos, pe pervazul unei ferestre, pentru obținerea lăstarilor. Am folosit borcane și ghivece de sticlă, în care am pus apă până la jumătatea tuberculilor. După aproximativ o lună, aceștia au dezvoltat rădăcini și au apărut primii lăstari. Când lăstarii au atins o lungime de 15-20 cm i-am tăiat și i-am pus în borcane cu apă, până când au format rădăcini. În partea a 2-a a lunii mai, lăstarii cu rădăcini i-am plantat în strat după schema 70×50 cm și i-am udat bine.

Se dezvoltă bine la temperaturi de 24-28 0C, în sol ușor, bine drenat și bogat în nutrienți. Este foarte important ca pe timpul verii, în perioadele secetoase, să le asigurați umezeală în sol și să le rupeți rădăcinile adventive care cresc din vreji, pentru a dirija forța plantei în tuberculi. 

Se recoltează după aproximativ 4 luni, în octombrie sau noiembrie, după prima brumă și se pot păstra până la 6 luni la temperaturi de 12-15 0C , în locuri bine aerisite.

Pentru o bună păstrare pe timpul iernii, este recomandat, dacă este posibil, recoltarea cartofilor într-o perioadă uscată. Deteriorare tuberculului la recoltare, prin zgârieturi sau lovituri, îl expune la mucegai și diverși dăunători. După recoltare se lasă să se usuce timp de 2 săptămâni într-un loc cald , cu umiditate ridicată, temperaturile ideale sunt de 26-29°C, cu un nivel de umiditate de 80 %. Se curăță apoi ușor cu o perie de murdărie, se pun în cutii de carton sau se învelesc în ziare și se depozitează într-o cămară răcoroasă. Temperaturile scăzute, sub 10 0C, dar mai ales în combinație cu umezeală ridicată, întrunesc condițiile ideale pentru a putrezi tuberculii. Din păcate, nerespectarea condițiilor optime de depozitare m-au costat și pe mine pierderea unor exemplare din soiurile Beauregard, pe care mi le-am dorit sa le păstrez pentru obținerea lăstarilor în primăvară.

Pe timpul depozitării verificați cartofii dulci de mai multe ori și eliminați tuberculii care sunt afectați de mucegai, pentru a preveni răspândirea ciupercilor și la alții.

Am insistat mai mult pe condițiile de depozitare pentru cei care doresc să-și păstreze soiuri valoroase și doresc obținerea lăstarilor în anul următor.

Pe lângă Beauregard și Carolina Ruby cultivate în sezonul trecut, anul acesta am reușit să-mi completez colecția de cartofi dulci cu alte 4 soiuri:  T65, Murasaki, Burgundy și Bonita.

Cartofi dulci în recipiente de sticlă cu apă, pentru lăstariRădăcini de cartof dulceLăstarii se rup la 15-20 cm și se pun în apă pentru a-și dezvolta rădăciniLăstari de cartofi dulciLăstari de cartofi dulci cu rădăcini formateLăstarii cu rădăcini se plantează în strat și se udă bineLăstarii cu rădăcini se plantează în strat sau dacă temperaturile sunt scăzute se pun în ghivece și se țin în casă la fereastră, seră, solar, până când temperaturile nocturne nu scad sub 10 grade Celsius Flori de cartofi dulci Beauregard Cartofi dulci în strat Recoltă de cartofi dulci, soiul BeauregardRecoltă de anul trecut, cartof dulce Beauregard - 1,865 kg !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »