Cârciumăresele – companionii preferați în grădina de legume din acest sezon
Dacă anul trecut în grădina de legume s-au numărat printre companioni salvia, crăițele, lavanda, busuiocul, condurașii, limba mielului, în acest sezon lista am completat-o cu gălbenele, mentă decorativ[, zorele și cârciumărese. Acestea din urmă pot spune că au fost companionii preferați în grădina de legume din acest sezon. Așa cum am mai spus în alte postări, într-o grădină ecologică este foarte important să menținem biodiversitatea ecosistemului. Cu cât vom avea o diversitatea mai mare de plante companion, aşa cum mă străduiesc şi eu să fac în grădinile mele de legume, acestea vor atrage insectele benefice (de exemplu albinele cu rol de polenizare), unele vor atrage dăunătorii (condurașii – plantă capcană ce deturnează atacurile de la alte plante) sau îi vor respinge (crăițe, lavanda, busuioc, salvie etc.), asigurând astfel un echilibru între dăunători și prădători.
Cârciumăresele (Zinnia) au fost cultivate înainte de cucerirea spaniolă a Mexicului în grădinile aztecilor împreună cu dalii, floarea-soarelui și zorele. Denumirea acestei plante (Zinnia) provine de la botanistul Carolus Linnaeus, care a dat numele acestor flori în onoarea lui Johann Gottfried Zinn, un renumit profesor german de botanică și medicină din sec. XVIII.
Soiurile cultivate de mine anul acesta în grădină sunt Zinnia Profusion Orange și Profusion Cherry, care datorită calităților sale excepționale, cum ar fi rezistență la făinare, înflorire abundentă de la începutul verii până la primul îngheț, nuanțe superbe de roșu și portocaliu, au fost medaliate în diferite competiții (medalia de aur la All-America Selection, Fleuroselect). Producătorii acestor superbi hibrizi, japonezii de la Sakata, au reuşit să producă 8 nuanţe de culori cu flori simple şi 7 cu flori duble.
Cârciumăresele cresc în tufe compacte, ating înălţimi de 30-80 cm, au creştere rapidă, durată mare a florilor, înfloresc bogat, suportă perioadele de secetă şi preferă solul bogat în humus. Privarea îndelungată de apă duce la scăderea numărului şi calităţii florilor, iar pentru o înflorire abundentă au nevoie de mult soare.
Am semănat răsadurile în martie-aprilie, în 3-4 zile au răsărit la 16-20 0C, le-am plantat în strat la începutul lunii mai (distanţa dintre plante de 40-50 cm) , iar din iunie m-am bucurat în grădină de aceste flori minunate.
Îmi doresc ca anul viitor să-mi întregesc colecţia din grădină cu soiuri noi, cum ar fi Profusion White, Apricot, Deep Apricot, Coral Pink, Fire, Yellow, Deep Salmon, Fire.
Culorile vii și strălucitoare, durata lungă de înflorire, un plus de culoare oferit de fluturii atrași de polenul și nectarul lor, cercetarea intensă a florilor de albinele polenizatoare, sunt câteva din argumentele pentru ca această plantă să nu lipsească din grădină.
Felicitari !pentru tot ceea ce faci,te urmaresc cu interes si am invatat cate ceva din experientele tale.Carciumaresele au fost si pentru mine la inceput printre primele plante companion,inveselesc teribil gradina.
Anul asta am descoperit si eu soiul asta Profusion,imi plac ca sunt mai pitice si infloresc foarte abundent si se fac ca o tufa.Oricum toate soiurile de carciumarese sunt frumoase.
Mult succes!