Busuiocul

Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă aromatica originară din Asia.  Legenda spune că a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. In gastronomie este considerat regele mirodeniilor.  Exista mai multe varietati de busuioc cu arome diferite,  planta conține un număr variabil de  uleiuri volatile (sau uleiuri eterice). Soiurile cultivate de mine sunt busuioc organic Red Ruben si Lemon. Busuiocul Lemon are un continut mare de citral, dandu-i aroma specifica de lamaie.

Este o planta medicinala cu multe calitati benefice sanatatii:

– are proprietati antiinfectioase si antiinflamatorii;

– contine antioxidanti care combat radicalii liberi, eliminand toxinele din organism (previne aparitia cancerului);

– foarte bun la digestie: afectiuni gastrointestinale, ulcer gastric, colite de fermentatie,  colici intestinali;

– are efect energizant: combate oboseala;

– ajuta sistemul nervos, stari de despresie.

Pe langa avantajele terapeutice este un bun companion in gradina BIO, in special pentru rosii, dar si pentru ardei, fasole, varza, sfecla, patrunjel, sparanghel. Rosiile vor fi mai gustoase daca se planteaza busuioc langa ele. Alunga mustele, tantarii dar atrage fluturii.

 Busuioc Red RubenBusuioc Lemon Busuioc Red RubenBusuioc Lemon

3 comentarii la „Busuiocul

  • 25/04/2015 la 8:06 AM
    Permalink

    Nu am vazut plante gen „salbatic” precum usturoiul ursilor de exemplu. Noi mancam „pesto” din busuioc cu usturoi si cu ceva nuca si branza pisate pe paine. Eventual cu un strop de ulei de masline extravirgin. E bun si ca sos pentru legue la abur dar modificat un pic.

    Răspunde
  • 07/08/2014 la 5:12 PM
    Permalink

    Pozele sunt de o calitate ireprosabila. Eu folosesc busuiocul in special la prepararea pizza.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »