Legume

Bobul de grădină

Bobul de gradina (Vicia faba) face parte din familia Fabaceae si este cunoscut sub diverse denumiri: broad bean(eng), feve (fr), fava (it), haba (sp) si puffbohne (ger). A fost cultivat inca din antichitate de catre egipteni, greci si evrei. Pitagora il recomanda discipolilor sai pentru proprietatile benefice in alimentatie. In prezent se cultiva pe suprafete mari in China, Japonia si India. In Europa cultura este raspandita in Spania, Franta, Italia, Olanda si Belgia. In tara noastra planta o gasim sub denumirea de bob, boaba, baclale, cochie, fava, pasule. Din pacate, desi este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, la noi se cultiva pe suprafete mici in zone izolate, desi este o leguma cu multe beneficii in alimentatie.

Se consuma pastaile tinere dar mai ales boabele verzi sau uscate, folosite la prepararea diferitelor mancaruri. Se folosesc de asemenea si sub forma de faina (uscate si macinate), in amestec cu faina de grau sau secara se prepara diferite sortimente de paine. In bucataria diferitelor popoare se folosesc chiar si frunzele, datorita continutului mare in vitaminele A, B, C, fiind preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, creme.

Din boabele uscate se poate prepara si surogat de cafea.

Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.

Consumul boabelor uscate este recomandat datorita continutului mare in proteine, hidrati de carbon, grasimi, celuloza, saruri minerale de: sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu si vitaminele A, B1, B2, C.

Exista doua varietati, bobul mic (recomandat pentru cultura mare in camp) si bobul mare (cultivat in gradinile de legume).
Soiurile organice pe care  le-am pus in gradina sunt: Super Aquadulce, White Windsor si Witkiem Small.

Datorita sistemului radicular pivotant bine dezvoltat (radacina principala ajunge pana la 1 m adancime, iar cele laterale pana la 0,5 m) cu nodozitati cu bacterii fixatoare de azot, este o planta buna premergatoare pentru alte culturi, contribuind seminificativ la imbunatatirea solului. De asemenea, se poate folosi ca ingrasamant verde.

Inaltimea poate ajunge pana la 1 m si datorita rezistentei la temperaturi scazute se poate semana inca din luna februarie, temperatura de germinatie minima este de 3-4 grade Celsius iar pentru inflorire si fructificare are nevoie de temperaturi de 15-20 grade Celsius. Soiul Super Aquadulce l-am semanat in stratul de afara inca de la inceputul lunii noiembrie si a rezistat la temperaturi de -23 grade Celsius peste iarna. De la inceputul lunii februarie a inceput sa rasara in stratul de afara. In sera, l-am semanat in acelasi timp si a crescut deja pana la 1 m inaltime cu o inflorire abundenta din luna februarie.

Soiurile de bob au perioada de vegetatie cuprinsa intre 90 – 120 de zile.

Fata de umiditate bobul are cerinte mari, nu rezista la seceta, ca urmare da cele mai bune rezultate in zonele umede si racoroase, seceta provoaca avortarea florilor si atacul masiv al afidelor, in special puricii verzi.
Se seamana la adancime de 2-3 cm, distanta intre plante de 10 cm in randuri distantate la 40 – 50 cm. In general nu au nevoie de suport pentru sustinere.

Facultatea germinativa a semintelor este de 90 – 95% si se poate pastra 4 – 5 ani.

Dintre bolile care apar, cea mai frecventa este rugina bobului, pentru care se folosesc stropiri cu zeama bordeleza 1%. Ca daunatori cel mai intalnit este puricile verde care ataca florile si lastarii fragezi. Pentru combatere se pot folosi solutii de usturoi sau purin de urzica.

Recoltarea bobului incepe in luna mai si se face in momente diferite, in functie de scopul urmarit, soiul cultivat si conditiile de vegetatie.
Pentru consum, pastaile verzi se recolteaza dupa circa 80 – 90 zile de la semanat, cand acestea au dimensiunile normale.
Fasole Super Aquadulce semanata in stratul de afara in noiembrie si rasarita inca din februarieFlori de fasole Super Aquadulce in seraFasole Super Aquadulce in seraBob de Fasole Super Aquadulce pentru semanat

10 thoughts on “Bobul de grădină

  • Din experienta dumneavoastra, boabele uscate sunt atacate de gargarite? E primul an in care il am si m-am gandit sa pastrez toate recolta pentru samanta, avand doar vre-o 5 plante.

    Răspunde
  • Excelente sfaturile! Sunt incantata ca v-am gasit pt ca,incepatoare fiind in ale gradinaritului,am mult de invatat.Multumes,

    Răspunde
    • Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca sfaturile mele pe care le impartasesc si la altii, cu aceleasi pasiuni, sunt utile. Va doresc sa va bucurati de gradina dvs. !

      Răspunde
  • Bravo
    Mi-au prins bine informatiile…am pus prima data asa ceva.
    Foarte bune toate articolele…multumim

    Răspunde
    • Ma bucur ca au fost utile informatiile. Succes la gradinarit :)!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.