Afidele – primii dăunători din grădină
Incepand din luna februarie, cand temperaturile in sera au crescut simtitor, in unele zile insorite ajungand si la peste 25 de grade Celsius, au aparut si primii daunatori – afidele sau paduchii. Spre deosebire de anul trecut, cand m-am confruntat in straturile din gradina cu afidele negre, anul acesta au aparut afidele verzi. Prima data au avut o gazda preferata de acestea, trandafirii altoiti de toamna, pe care i-am tinut in sera peste iarna in ghivece pentru a-i planta in aceasta primavara. De aici s-au extins foarte rapid la stratul cu mazare, la capsuni si chiar la primele rasaduri. Au avut o tentativa la fasolea fava si la salata claytonia (i se mai spune salata indiana sau salata minerului – bogata in vit. C) dar aici se pare ca ceapa si usturoiul nu au fost un companion placut pentru ele si au parasit dupa cateva zile stratul.
Exista mai multe specii de paduchi. Ataca aproape orice planta si pom: vinete, mazare, pastai, rubarba, meri, peri,ciresi, trandafiri, vita de vie, etc. Traiesc in colonii pe plante (invadeaza mai ales mugurii) si se hranesc cu seva acestora. Se inmultesc exponential, o femela produce 30-80 oua si se reproduc la 10 zile. De asemenea, afidele prezinta un mare pericol si datorita transmiterii virusilor prin intepatura, cea mai cunoscuta boala produsa de afide este filoxera, care ataca vita de vie.
In primavara anului trecut am asistat la o invazie de afide pe un salix caprea . Dupa o saptamana, am ramas uimit sa vad ca biata salcie era acum invadata si de o colonie de buburuze. Acestea foarte rapid si-au depus ouale si s-au dezvoltat larvele. Dupa cateva zile salixul a ramas curat, fara nicio afida. Atunci am realizat cum isi face natura singura treaba. Se pare ca acolo unde se dezvolta excesiv daunatorii in gradina apar si alte insecte care colonizeaza zona invadata de dauntori si se hranesc cu acestia. In gradina ecologica plantele si pradatorii acestora trebuie sa coabiteze, masurile radicale cum sunt cele de utilizare a pesticidelor distrug microorganismele, viata din sol, poluarea remanenta pe termen lung afectandu-ne sanatatea.
Afidele cu furnicile fac o pereche fericita. Desi furnicile nu prezinta un pericol direct pentru plante, acestea ajuta la dezvoltarea coloniei de paduchi. Furniciile se hranesc cu substanta secretata de afide denumita mielat, prin atingerea abdomenului de la afide cu piciorusele sau antenele, astfel incat acestea sa le ofere mult ravnita dulceata de mielat – bogata in zahar. In schimbul acesteia, furnicile le ofera protectie impotriva pradatorilor cum sunt buburuzele sau larvele acestora sau Crysopa – mare devoratoare de paduchi.
Pentru combaterea afidelor, recomand o reteta pe baza de usturoi. Datorita sulfurilor pe care le contine usturoiul are efecte insecticide, fungicide dar are rezultate bune si in combaterea afidelor, acarienilor si a mustei de ceapa. Se zdrobesc 100 grame de usturoi si se pune la macerat in 2 linguri de ulei de in timp de 12 ore. Apoi se adauga 1 litru apa de ploaie si se lasa timp de o saptamana la o temperatura de 16-20 grade Celsius. Solutia obtinuta se strecoara si o diluam 5% cu apa de ploaie (5 cl macerat la 1 l apa), pulverizandu-se pe plantele afectate. Se stropeste inclusiv partea dorsala a frunzelor, de multe ori afidele se ascund aici. Maceratul concentrat se poate pastra in frigider, in sticle inchise bine, pentru a fi utilizat o perioada mai indelungata.
Usturoiul este recomandat si pentru basicarea frunzelor de piersic, impotriva ruginei si contra putregaiului cenusiu la capsuni. In acest caz se foloseste o solutie din 100 gr. usturoi maruntit in 1 l apa de ploaie, care se da in clocot si se lasa la infuzat timp de o ora. Decoctul obtinut se aplica nediluat pe plantele sau pomii afectati.
Apa folosita pentru solutii trebuie sa fie apa de ploaie, cea de la robinet contine clor si calcar, clorul este un dezinfectant puternic, distrugand actiunea bacteriilor din solutia preparata. Calcarul infunda stomatele frunzelor si impiedica stimularea cresterii frunzelor (impiedica procesul de fotosinteza al plantei).
De asemenea, rezultate bune se obtin si cu maceratul de urzica. Pe langa faptul ca acesta intareste sistemul imunitar al plantei, blocheaza procesul de depunere al oualor de afide.
Afidele verzi apar deseori pe trandafiri. Pentru a le tine la distanta plantati intre trandafiri lavanda. Pe langa faptul ca trandafirul si lavanda arata minunat in gradina (trandafirii roz si lavanda – combinatia pe care o prefer), mirosul puternic al lavandei va indeparta afidele de trandafiri.
Buna ziua.
In lipsa apei de ploaie credeti ca ar fi buna apa distilata? Sau apa fiarta si racita?
Multumesc.
Depinde pentru ce doriți să folosiți apa.
Am citit ca uleiul esential de cedru -cedarwood- e de asemenea respingator pentru afide. O cantitate f mica e necesara pentru o solutie concentrata: o picatura la 500ml. Nu am incercat, dar voi incerca primavara aceasta pe pomii din gradina
Nu am incercat. Daca aveti rezultate sa ne spuneti si noua :).
Interesant !